OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV NA PORTÁLI HEUREKA.SK

Spoločnosť Heureka Shopping s.r.o., IČO: 023 87 727 (ďalej len „my“) venuje ochrane osobných údajov veľkú pozornosť. V tomto dokumente nájdete informácie o tom, aké osobné údaje predovšetkým spracovávame o našich zákazníkoch, používateľoch nášho webu, zákazníkoch našich partnerských internetových obchodov v rámci programu Overené zákazníkmi a obchodníkoch, na základe akého právneho základu osobné údaje spracovávame, na aké účely ich používame, komu ich môžeme poskytovať a aké máte v súvislosti so spracovaním vašich osobných údajov práva. 

1. Aké osobné údaje spracovávame?

Keď používate naše služby, zbierame rozličné typy údajov, ako sú vaše používateľské meno a heslo, vaše kontakty, hodnotenia internetových obchodov a ďalší obsah, ktorý na náš portál vložíte. Pri používaní portálu takisto sledujeme, aké produkty si prezeráte a z akého zariadenia, ktoré z našich ponúk zaslaných e-mailom vás zaujali a odvodzujeme z toho ďalšie údaje o vás, aby sme v budúcnosti mohli náš web naďalej zlepšovať. Pokiaľ u nás nakúpite, alebo si vytvoríte účet, pracujeme tiež s menom a priezviskom, vašimi objednávkami a údajmi, ktoré si nastavíte vo svojom účte.

Spracovávame nasledujúce osobné údaje:

a) identifikačné údaje, ktorými sa rozumejú najmä meno a priezvisko, dátum narodenia a pohlavie (ak si ich vo svojom účte nastavíte), používateľské meno, heslo a jeho hash;

b) kontaktné údaje, ktorými sa rozumejú osobné údaje, umožňujúce nám kontakt s vami, predovšetkým e-mailová adresa, telefónne číslo, doručovacia a fakturačná adresa a váš kontakt na sociálnych sieťach;

c) vaše nastavenia, ktorými sa rozumejú údaje vo vašom účte, najmä uložené adresy a profily, nastavenia newsletterov, nákupné zoznamy a obľúbené produkty, sledované produkty (tzv. stráženie ceny); 

d) vložený obsah, ktorým sa rozumie vaše hodnotenie internetových obchodov, recenzie tovaru, príspevky v poradni, vyplnený dotazník spokojnosti s nákupom alebo iný obsah, ktorý vložíte za využitie funkcionality nášho webu; 

e) údaje o vašich objednávkach, ktorými sú v prvom rade údaje o tovare a službách, ktoré ste si objednali, spôsobe doručenia a platby vrátane čísla platobného účtu, údaje o reklamáciách;

f) údaje o vašom správaní na webe, vrátane prípadov, kedy ho prezeráte cez našu mobilnú aplikáciu, predovšetkým tovar a služby, ktoré si zobrazujete, odkazy, na ktoré klikáte, spôsob pohybu po našom webe a posúvanie obrazovky a takisto údaje o zariadení, z ktorého si náš web prezeráte, ako je IP adresa a z nej odvodená poloha, identifikácia zariadenia, jeho technické parametre ako operačný systém, jeho verzia, rozlíšenie obrazovky, použitý prehliadač a jeho verzia a tiež údaje získané zo súborov cookies a obdobných technológií na identifikáciu zariadenia; 

g) údaje o vašom správaní pri čítaní správ, ktoré vám zasielame, v prvom rade časy otvorenia správ a tiež údaje o zariadení, na ktorom správy čítate, ako je IP adresa a z nej odvodená poloha, identifikácia zariadenia, jeho technické parametre ako operačný systém, jeho verzia, rozlíšenie obrazovky, použitý prehliadač a jeho verzia a tiež údaje získané zo súborov cookies a obdobných technológií;

h) odvodené údaje, ktorými sa rozumejú osobné údaje odvodené z vášho nastavenia, z údajov o tovare a službách, ktoré si u nás nakúpite, z údajov o vašom správaní na webe a z údajov o vašom správaní pri čítaní správ, ktoré vám zasielame; predovšetkým sú to údaje o vašom pohlaví, veku, finančnej situácii, nákupnom správaní a vzťahu k rozličnému tovaru a službám;

i) údaje súvisiace s využitím zákazníckeho centra, ktorými sú najmä záznamy telefonických hovorov s call centrom, identifikácia a obsah správ, ktoré nám zasielate, vrátane identifikátorov, ako sú IP adresy.

2. Prečo osobné údaje spracovávame a čo nás k tomu oprávňuje?

Vaše osobné údaje spracovávame v rôznych situáciách na rozličné účely. Ak používate náš web, na ktorom využívame i súbory cookies, používame vaše údaje najmä na zverejňovanie vložených príspevkov, sledovanie návštevnosti a zlepšovanie našich služieb. Pokiaľ sa u nás zaregistrujete, využívame vaše údaje na vedenie vášho účtu a poskytovanie súvisiacich funkcií. Takisto vám s pomocou vašich kontaktov a ďalších údajov zobrazujeme a zasielame naše ponuky. V programe Overené zákazníkmi potom využívame vaše údaje na zisťovanie vašej spokojnosti s jednotlivými internetovými obchodmi a overovanie pravosti jednotlivých recenzií. Vaše údaje takisto používame vtedy, ak si objednáte tovar cez náš Košík a pri riešení prípadných reklamácií, pokiaľ nám ich spracovanie ukladá legislatívny predpis a takisto na ochranu našich právnych nárokov. Na spracovanie osobných údajov nás oprávňuje buď príprava či plnenie zmluvy s vami, dodržiavanie legislatívnych povinností, naše oprávnené záujmy alebo váš súhlas.

V rámci našej činnosti spracovávame osobné údaje na rôzne účely a v rozličnom rozsahu buď:

a) bez vášho súhlasu na základe plnenia zmluvy, nášho oprávneného záujmu alebo z dôvodu plnenia legislatívnej povinnosti, alebo

b) na základe vášho súhlasu.

Aké spracovania môžeme realizovať bez vášho súhlasu, závisí od účelu, ku ktorému príslušné spracovanie smeruje a v akej pozícii voči nám vystupujete – či ste len návštevníkom nášho webu, alebo sa u nás zaregistrujete či nakúpite, či ste obchodníkom alebo pokiaľ s nami iba komunikujete.

2.1 Ak navštívite náš web alebo použijete našu mobilnú aplikáciu

2.1.1 Využívanie súborov cookies a ďalších technológií, poskytnutie údajov reklamným a sociálnym sieťam

Ak navštívite náš web, do vášho zariadenia ukladáme a následne z neho čítame malé súbory ako cookies. Cookie je malý súbor písmen a čísel, ktorý ukladáme vo vašom internetovom prehliadači alebo pevnom disku vášho počítača. Niektoré cookies nám umožňujú prepojiť vaše aktivity počas prezerania našich stránok od chvíle, keď otvoríte okno webového prehliadača do okamihu, kedy ho zatvoríte. Vo chvíli, keď zatvoríte okno internetového prehliadača, sa tieto cookies vymažú. Iné zostávajú v zariadení po nastavený čas a aktivujú sa vždy, keď navštívite webovú stránku, ktorá konkrétne cookie vytvorila. Ďalej používame pixelové značky (známe aj ako web beacons), čo sú malé obrázky, ktoré majú podobnú funkciu ako cookies. Pri porovnaní s cookies, ktoré sú ukladané na pevnom disku vášho počítača, sú pixelové značky pevnou súčasťou webových stránok. O všetkých týchto technológiách budeme na zjednodušenie v tomto dokumente ďalej hovoriť ako o cookies. Cookies do vášho zariadenia nielen ukladáme, ale takisto čítame cookies, ktoré do vášho zariadenia uložil náš web. Ďalej v tomto dokumente budeme pre jednoduchosť hovoriť len o ukladaní.

Niektoré cookies do vášho zariadenia ukladá priamo náš web. Tieto cookies nám pomáhajú 

  • identifikovať vás pri prechádzaní medzi jednotlivými stránkami nášho webu a opätovných návštevách, napríklad aby sa vám pri nákupe nevymazal košík, aby sme si mohli zapamätať vaše prihlásenie z konkrétneho zariadenia a nežiadať vás opakovane o e-mail a heslo, alebo aby sme si uložili, ktorú verziu nášho webu vám máme zobraziť v prípade, že web ponúka v daný moment viacero variantov;
  • zaznamenať si, že ste nám udelili súhlas podľa tohto dokumentu, popr. či ste napr. ponúkli účasť v určitom prieskume;
  • so zaistením bezpečnosti, napríklad aby sme zaistili, že niekto nezneužije vaše pripojenie k nášmu webu a nebude konať namiesto vás;
  • evidovať, skúmať a odstraňovať poruchy a nefunkčné súčasti nášho webu.

Takéto cookies a ďalšie súbory sú nutné na fungovanie našej webovej stránky. Pokiaľ vo svojom prehliadači zablokujete tieto cookies, naša webová stránka nemusí fungovať správne a my vám nemusíme byť schopní poskytovať naše produkty a služby.

Ďalej do vášho zariadenia:

  • ukladáme cookies z nášho webu, ktoré nám umožňujú
    • sledovať návštevnosť nášho webu, jeho jednotlivých stránok, vytvárať štatistiky a prehľady a merať účinnosť reklamy;
    • zobrazovať vám rôzne varianty nášho webu, pokiaľ testujeme nové funkcionality;
    • prispôsobovať pre vás obsah nášho webu, napríklad vám zobraziť prednostne produkty, ktoré ste si už prezreli, a zobrazovať vám ďalšie ponuky na mieru na našom webe;
  • umožňujeme uložiť cookies tretím stranám, ktoré ich môžu použiť
    • na zber údajov o vašom správaní na našom webe a ďalších webových stránkach;
    • na zobrazenie prispôsobených ponúk a cielenej reklamy v rámci reklamných sietí na iných webových stránkach, než je náš web;
    • na prepojenie so sociálnymi sieťami, ako je Facebook, vrátane automatického prihlásenia, zabezpečenie funkcií, ako je tlačidlo „Páči sa mi to“, funkcia „Send to Messenger“ a zobrazenie prispôsobených ponúk a cielenej reklamy na týchto sociálnych sieťach a iných webových stránkach, než je náš web.

S cieľom zobrazenia prispôsobených ponúk a cielenej reklamy v rámci reklamných a sociálnych sietí na iných webových stránkach, než je náš web, takisto poskytujeme reklamným a sociálnym sieťam údaje o vašom správaní na webe. Takým partnerom však neposkytujeme vaše identifikačné údaje. Zoznam sociálnych a reklamných sietí, ktoré využívame, nájdete v časti Kto vaše osobné údaje spracúva a komu ich poskytujeme?.

Pokiaľ využitie cookies a poskytnutie vašich údajov reklamným a sociálnym sieťam nevypnete v nastavení vášho webového prehliadača a po našom upozornení kliknete na akýkoľvek odkaz na našom webe alebo kliknete na tlačidlo „Rozumiem“, ktoré je súčasťou upozornenia, budeme sa oprávnene domnievať, že s využívaním týchto cookies a poskytovaním vašich údajov reklamným a sociálnym sieťam súhlasíte. Svoj súhlas môžete hocikedy odvolať vypnutím využívania cookies v nastavení vášho webového prehliadača.

2.1.2 Využívanie osobných údajov návštevníkov webu a používateľov mobilnej aplikácie

Údaje o vašom správaní na webe vrátane dát získaných cez mobilnú aplikáciu spracovávame na základe nášho oprávneného záujmu (teda bez vášho súhlasu) s cieľom:

  • získania informácií, na základe ktorých pre vás budeme môcť web v budúcnosti vylepšiť; naším oprávneným záujmom je tu zlepšovanie našich služieb pre vás;
  • vytvárania štatistík a prehľadov, najmä sledovania návštevnosti nášho webu, jeho jednotlivých stránok a merania účinnosti reklamy; naším oprávneným záujmom je tu meranie efektivity nášho webu a výdavkov na reklamu; s týmto cieľom môžeme z vášho správania na webe získavať ďalšie odvodené údaje a na tento účel ich použiť;
  • testovania nových funkcií a aplikácií pred nasadením, najmä aby sme sa vyhli problémom s funkčnosťou týchto noviniek v skutočnej prevádzke, ktoré by mohli zhoršiť váš zážitok z využívania našich služieb; naším oprávneným záujmom je tu bezproblémová funkčnosť našich služieb pre vás;
  • predchádzania útokom na náš web a ohrozeniu jeho funkčnosti i bezpečnosti vašich dát; naším oprávneným záujmom je tu bezproblémová funkčnosť našich služieb pre vás a bezpečnosť vašich dát.

Údaje o vašom správaní na webe nezískavame len z cookies. Doplňujeme ich tiež o údaje, ako je 

  • IP adresa vášho zariadenia (adresa vášho zariadenia, pomocou ktorého komunikujete s inými zariadeniami v sieti internet); 
  • operačný systém vášho zariadenia, jeho verzia a jazykové nastavenie; 
  • prehliadač, ktorý na svojom zariadení používate, jeho verzia a jazykové nastavenie;
  • adresa webovej stránky (URL adresa), z ktorej prichádzate na náš web.

Na tieto účely osobné údaje používame po 4 roky. Proti tomuto spracovaniu máte právo uplatniť námietku.

2.1.3 Vkladanie recenzií internetových obchodov, tovaru a ďalších príspevkov

Ak nám prostredníctvom nášho webu poskytnete hodnotenie internetového obchodu mimo programu Overené zákazníkmi, pridáte recenziu nejakého tovaru, vložíte otázku alebo odpoveď do poradne alebo využijete inú funkcionalitu nášho webu umožňujúcu zverejňovanie používateľského obsahu, využívame vaše identifikačné a kontaktné údaje, údaje o vašom nastavení (ak sa u nás zaregistrujete) a vami vložený obsah na zverejnenie na našom webe a na overovanie autenticity vloženého obsahu; náš oprávnený záujem spočíva v poskytovaní hodnoverných informácií verejnosti, vr. používateľských hodnotení, o internetových obchodoch a tovare a ďalších relevantných témach.

2.1.4 Stráženie ceny, zasielanie nových recenzií tovaru a ďalšie druhy odberu informácií

Pokiaľ sa prostredníctvom nášho webu prihlásite na zasielanie informácií o znížení ceny tovaru (stráženie ceny), nových recenziách vybraného tovaru alebo reakciách na váš príspevok v poradni, prípadne prostredníctvom dotazníka spokojnosti požiadate o zaslanie reakcia internetového obchodu alebo prípadne využijete inú funkcionalitu nášho webu umožňujúcu prihlásiť si odber požadovaných informácií, udelíte nám týmto prihlásením svoj súhlas so spracovaním vašich identifikačných a kontaktných údajov s cieľom zasielania týchto požadovaných informácií e-mailom. Tento súhlas je nutný na prihlásenie sa na odber informácií a ich zasielanie, a pokiaľ ho odvoláte, nebudeme vám môcť informácie naďalej zasielať. Na odvolanie vášho súhlasu môžete využiť odkaz v pätičke zasielaného e-mailu, alebo nás kontaktujte postupom na uplatnenie vašich práv popísaným v častAko možno uplatniť jednotlivé práva?. Odvolaním súhlasu nie je dotknutá zákonnosť spracovania pred jeho odvolaním.

2.2 Ak sa u nás zaregistrujete

Aby ste sa mohli zaregistrovať, musíte navštíviť náš web, preto sa vás týkajú spracovania popísané v části Ak navštívite náš web.

V prípade, že sa zaregistrujete, potom navyše uskutočňujeme nasledujúce spracovania:

2.2.1 Spracovanie na základe plnenia zmluvy

Ak si vytvoríte účet na našom webe, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje, vaše nastavenia, údaje o vašich objednávkach (pokiaľ u nás neskoršie nakúpite) a vami vložený obsah (pokiaľ pridáte recenziu, hodnotenie alebo iný príspevok), na základe plnenia zmluvy s vami (bez vášho súhlasu), aby sme mohli viesť váš používateľský účet a poskytovať vám funkcionality s ním spojené, predovšetkým automatickú evidenciu vašich objednávok (a to aj tých, ktoré uskutočníte s vašou e-mailovou adresou pred vytvorením používateľského účtu), recenzií, hodnotení a ďalších príspevkov a ukladanie histórie dodacích a fakturačných adries. Zmluva, o ktorú sa naše spracovanie opiera, vzniká vytvorením vášho účtu. 

Pokiaľ využijete možnosti uložiť si vo vašom používateľskom účte číslo platobnej karty, bude vaše číslo karty uložené u spoločnosti PayU S.A. My k vášmu číslu karty nebudeme mať prístup, len pomocou využitia vašich identifikačných údajov, ktoré overíme a potvrdíme spoločnosti PayU S.A. zaistíme, aby ste číslo karty pri vašom ďalšom nákupe (ak sa prihlásite k vášmu používateľskému účtu) nemuseli znovu zadávať.

Na tieto účely používame osobné údaje po 4 roky od posledného prihlásenia k vášmu používateľskému účtu. 

2.2.2 Spracovanie na základe oprávneného záujmu

Pokiaľ si vytvoríte účet na našom webe, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje, vaše nastavenie a údaje o vašich objednávkach (pokiaľ u nás neskoršie nakúpite) takisto na základe nášho oprávneného záujmu (teda bez vášho súhlasu), a to s cieľom:

  • získania informácií, na základe ktorých pre vás budeme môcť naše služby v budúcnosti vylepšiť, aby sa vám u nás nakupovalo ešte pohodlnejšie, najmä zisťovanie vašej spokojnosti s našimi službami; naším oprávneným záujmom je tu zlepšovanie našich služieb pre vás,
  • poskytovania ponúk na mieru a cielenej reklamy, ktorú vám môžeme zobraziť na našom webe; naším oprávneným záujmom je tu efektívna propagácia našich produktov a služieb.

Pokiaľ to pri registrácii alebo neskoršie neodmietnete, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje a vaše nastavenie na poskytovanie ponúk a reklamy, ktoré vám môžeme zaslať e-mailom, textovou správou, oznámiť ich telefonicky alebo inými elektronickými prostriedkami alebo poštou; naším oprávneným záujmom je tu efektívna propagácia našich produktov a služieb.

Na základe nášho oprávneného záujmu (teda bez vášho súhlasu) takisto použijeme vaše nastavenie na testovanie nových funkcií a aplikácií pred nasadením, ako je popísané v časti Ak navštívite náš web

Na tento účel osobné údaje používame po 4 roky od posledného prihlásenia k vášmu používateľskému účtu. Proti týmto spracovaniam máte právo uplatniť námietku.

2.3 Pokiaľ u nás nakúpite prostredníctvom služby Košík

Aby ste u nás mohli vytvoriť objednávku, navštívite najskôr náš web, preto sa vás týkajú spracovania popísané v časti Ak navštívite náš web. V prípade, že u nás vytvoríte objednávku, potom navyše uskutočňujeme nasledujúce spracovania:

2.3.1 Spracovanie z pozície sprostredkovateľa

Pokiaľ u nás nakúpite prostredníctvom služby Košík, vaše identifikačné a kontaktné údaje a údaje o vašich objednávkach zhromaždíme ako sprostredkovateľ pre internetový obchod, od ktorého si tovar objednávate. Tomuto obchodu preto vaše osobné údaje poskytneme, aby mohol vašu objednávku vybaviť.

2.3.2 Spracovanie v rámci plnenia zmluvy

Ak u nás vytvoríte objednávku ako fyzická osoba, spracovávame vaše osobné údaje s cieľom prípravy, uzatvorenia a plnenia zmluvy s vami vaše identifikačné a kontaktné údaje a údaje o vašich objednávkach. Pokiaľ u nás máte používateľský účet, môžeme na tento účel použiť tiež vaše nastavenie.

V prípade, že u nás vytvoríte objednávku ako zástupca právnickej osoby, spracovávame tie isté údaje s rovnakým cieľom na základe nášho oprávneného záujmu spočívajúceho v uzatvorení a plnení zmluvy s osobou, ktorú zastupujete.

To, že tieto údaje použijeme na prípravu, uzatvorenie a plnenie zmluvy s vami, znamená, že ich použijeme najmä:

  • aby ste mohli dokončiť svoju objednávku na webe, napríklad aby sa vám nevymazali položky vložené do košíka alebo údaje z rozpracovanej objednávky;
  • aby sme s vami mohli o objednávke komunikovať, napríklad vám zaslať jej potvrdenie alebo vás upozorniť na zmenu jej stavu;
  • pre potreby platby objednávky; v tejto súvislosti môžeme vaše údaje poskytnúť takisto našim partnerom prevádzkujúcim platobné systémy, ako je popísané v časti Kto vaše osobné údaje spracúva a komu ich poskytujeme?;
  • v súvislosti s vašimi ďalšími požiadavkami, s ktorými sa na nás obrátite napr. pomocou call centra, ako je popísané v časti Pokiaľ s nami komunikujete prostredníctvom rozličných kanálov;

Na tento účel osobné údaje používame po dobu nevyhnutnú na vybavenie vašej objednávky, popr. vybavenie zmluvnej požiadavky, ako je uplatnenie Garancie nákupu. Po uplynutí tejto doby údaje ďalej uchováme na základe nášho oprávneného záujmu s cieľom ochrany právnych nárokov a našej vnútornej evidencie a kontroly, a to počas trvania premlčacej lehoty (3 roky) a jeden rok po jej uplynutí s prihliadnutím na nároky uplatnené na konci premlčacej lehoty. V prípade začatia súdneho, správneho alebo iného konania spracovávame vaše osobné údaje v nevyhnutnom rozsahu po celý čas trvania takých konaní a zvyšnú časť premlčacej lehoty po jeho ukončení. Našimi oprávnenými záujmami sú tu ochrana právnych nárokov a kontrola riadneho poskytovania našich služieb.

2.3.3 Spracovanie na základe oprávneného záujmu 

Pokiaľ u nás vytvoríte objednávku, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje, vaše nastavenie (ak sa u nás zaregistrujete) a údaje o vašich objednávkach taktiež na základe nášho oprávneného záujmu (teda bez vášho súhlasu), a to s cieľom:

  • získania informácií, na základe ktorých pre vás budeme môcť naše služby v budúcnosti vylepšiť, aby sa vám u nás nakupovalo ešte pohodlnejšie, najmä zisťovanie vašej spokojnosti s našimi službami; naším oprávneným záujmom je tu zlepšovanie našich služieb pre vás, 
  • poskytovania ponúk na mieru a cielenej reklamy, ktorú vám môžeme zobraziť na našom webe; naším oprávneným záujmom je tu efektívna propagácia našich produktov a služieb.

Pokiaľ to pri registrácii alebo neskoršie neodmietnete, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje a vaše nastavenie na poskytovanie ponúk a reklamy, ktoré vám môžeme zaslať e-mailom, textovou správou, oznámiť ich telefonicky alebo inými elektronickými prostriedkami alebo poštou; naším oprávneným záujmom je tu efektívna propagácia našich produktov a služieb.

Na tieto účely používame osobné údaje po 6 mesiacov. Proti týmto spracovaniam máte právo uplatniť námietku.

2.3.4 Spracovanie na základe plnenia legislatívnych povinností  

Aj my musíme plniť určité zákonom stanovené povinnosti. Pokiaľ vaše osobné údaje spracovávame práve z tohto dôvodu, nemusíme získať na takéto spracovanie váš súhlas. Na tomto legislatívnom základe spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje a údaje o objednávkach, a to z dôvodu dodržiavania najmä nasledujúcich zákonov:

  • zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník,
  • zákona č. 250/2007 Z.z. o ochrane spotrebiteľa,
  • zákona č. 102/2014 Z.z. o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho
  • zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty,
  • zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve.

Na tieto účely používame osobné údaje po dobu vyžadovanú príslušným právnym predpisom, maximálne počas 10 rokov, ibaže by v budúcnosti právny predpis stanovil obdobie dlhšie.

2.4 Ak ste adresátom tovaru alebo služby, ktoré sú u nás objednané

Ak ste adresátom tovaru alebo služby, ktoré sú u nás objednané, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje

  • na základe nášho oprávneného záujmu s cieľom prípravy, uzatvorenia a plnenia zmluvy s naším zákazníkom; splnenie tejto zmluvy je tiež naším oprávneným záujmom;
  • s cieľom plnenia legislatívnych povinností najmä podľa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty a zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve.

Na prípravu, uzatvorenie a plnenie zmluvy s naším zákazníkom osobné údaje používame po dobu potrebnú na vybavenie objednávky. 

Po uplynutí tejto doby údaje ďalej uchováme na základe nášho oprávneného záujmu s cieľom ochrany právnych nárokov a našej vnútornej evidencie a kontroly, a to počas trvania premlčacej lehoty (3 roky) a jeden rok po jej uplynutí s prihliadnutím na nároky uplatnené na konci premlčacej lehoty. V prípade začatia súdneho, správneho alebo iného konania spracovávame vaše osobné údaje v nutnom rozsahu po celý čas trvania takýchto konaní a zvyšnú časť premlčacej lehoty po jeho ukončení. Našimi oprávnenými záujmami sú tu ochrana právnych nárokov a kontrola riadneho poskytovania našich služieb. Proti tomuto spracovaniu na základe opravného záujmu máte právo uplatniť námietku.

S cieľom plnenia legislatívnych povinností osobné údaje používame po dobu vyžadovanú príslušným právnym predpisom, maximálne však po 10 rokov, ibaže by v budúcnosti právny predpis stanovil obdobie dlhšie. 

2.5 Pokiaľ s nami komunikujete prostredníctvom rozličných kanálov

Pokiaľ s nami komunikujete prostredníctvom rozličných kanálov, najmä prostredníctvom zákazníckeho centra, e-mailu, chatovacích nástrojov a sociálnych sietí, budeme spracovávať vaše identifikačné a kontaktné údaje, údaje o vašich objednávkach a záznamy o prebehnutej komunikácii vrátane nahrávok hovorov na základe nášho oprávneného záujmu (teda bez vášho súhlasu) s cieľom:

  • vybavenia vašich požiadaviek; pokiaľ ste u nás vytvorili objednávku a vaša požiadavka sa vzťahuje na objednávku, môžeme toto spracovanie realizovať na základe plnenia zmluvy s vami; 
  • evidencie vašich požiadaviek, aby sme mohli kontrolovať ich riadne a včasné plnenie, 
  • preukazovania, že sme vašu požiadavku prijali a vybavili, napr. keď u nás touto cestou vytvoríte objednávku alebo uplatníte reklamáciu.

Osobné údaje si najmä z dôvodu archivácie komunikácie, obsahom ktorej môžu byť aj zmluvné požiadavky obchodníkov, uchovávame počas trvania premlčacej lehoty (3 roky) a jeden rok po jej uplynutí s prihliadnutím na nároky uplatnené na konci premlčacej lehoty. Proti spracovaniu na základe nášho oprávneného záujmu máte právo uplatniť námietku.

2.6 Spracovanie osobných údajov v rámci programu Overené zákazníkmi

Ak nakúpite v našom partnerskom internetovom obchode, ktorý je zapojený do programu Overené zákazníkmi, poskytne nám internetový obchod ako sprostredkovateľovi váš e-mail, na základe vlastného rozhodnutia nám môže internetový obchod poskytnúť aj informácie o zakúpenom tovare, s cieľom vytvorenia dotazníku vašej spokojnosti s nákupom v partnerskom internetovom obchode. V prípade, že následne doručený dotazník spokojnosti vyplníte, zhromaždíme ako sprostredkovateľ pre partnerský internetový obchod vaše hodnotenie nákupu a poskytneme ho internetovému obchodu. Váš e-mail ihneď po odoslaní dotazníka spokojnosti zašifrujeme a ak dotazník spokojnosti nevyplníte, uchováme si vaše osobné údaje v pseudonymizované podobe po dobu 6 mesiacov od odoslania dotazníka; ak dotazník spokojnosti vyplníte, uchováme si vaše pseudonymizované osobné údaje po dobu štyroch rokov od vyplnenia dotazníka.

Pokiaľ nám pri vyplňovaní dotazníku udelíte vyplnením svojich identifikačných údajov svoj súhlas s uverejnením vášho hodnotenia nákupu vrátane identifikačných údajov na webe Heureka.sk, využívame vaše identifikačné a kontaktné údaje, údaje o vašom nastavení a vaše hodnotenie na ich zverejnenie na našom webe. Váš súhlas je úplne dobrovoľný a nie ste povinní ho poskytnúť. Udelený súhlas môžete odvolať postupom na uplatnenie vašich práv popísaným v časti Ako možno uplatniť jednotlivé práva?. Odvolaním súhlasu nie je dotknutá zákonnosť spracovania pred jeho odvolaním. Pokiaľ nám svoj súhlas neudelíte, zverejníme vaše hodnotenie na našom webe v anonymnej podobe bez uvedenia vašich osobných údajov. 

Aby sme odhalili falošné hodnotenia, využívame vaše hodnotenia a e-mail v pseudonymizované podobe takisto na overovanie pravosti a hodnovernosti týchto hodnotení a to na základe nášho oprávneného záujmu, ktorý spočíva v poskytovaní dôveryhodných informácií verejnosti o internetových obchodoch a tovare. Pre tento účel budeme pseudonmizované údaje uchovávať po dobu 4 rokov od poskytnutia hodnotení. Pokiaľ je to potrebné na ohodnotenie overenia pravosti vášho hodnotenia, môžeme si v niektorých prípadoch od partnerského internetového obchodu vyžiadať i ďalšie dodatočné údaje, najmä vaše identifikačné a kontaktné údaje a údaje o objednávke. S týmto cieľom osobné údaje uchovávame po dobu nutnú na posúdenie hodnotenia, maximálne však počas 6 mesiacov. Proti tomuto spracovaniu máte právo uplatniť námietku.

2.7 Ak ste obchodník

Ak ste obchodník, môžeme spracovávať vaše údaje, ako je popísané vyššie, a to v závislosti od toho, či iba navštívite náš web, zaregistrujete sa u nás alebo u nás trebárs nakúpite.

Na našom webe uverejňujeme profily internetových obchodov obsahujúce základné informácie o obchodoch, ich používateľské hodnotenia a diskusiu. Profil vášho internetového obchodu môžeme na našom webe viesť aj bez vašej predchádzajúcej registrácie. Pokiaľ ste obchodník a zároveň fyzická osoba, môžu údaje profilu vášho internetového obchodu zahrnovať i vaše základné identifikačné a kontaktné údaje, a to na základe nášho oprávneného záujmu spočívajúceho v poskytovaní hodnoverných informácií verejnosti o internetových obchodoch. S týmto cieľom môžeme vaše osobné údaje používať po celý čas fungovania vášho internetového obchodu predĺžený o obdobie 1 roka, potom bude profil internetového obchodu anonymizovaný a osobné údaje odstránené.

Pokiaľ využívate naše služby pre obchodníkov (napr. PPC reklamu, program Košík alebo Overené zákazníkmi) a zároveň ste fyzickou osobou, spracovávame vaše identifikačné a kontaktné údaje a údaje o vašom nastavení s cieľom prípravy, uzatvorenia a plnenia zmlúv. Na profile vášho internetového obchodu potom môžeme v závislosti od využívanej služby a vášho nastavenia zverejňovať i ďalšie informácie. Na tento účel používame osobné údaje po dobu nutnú na plnenie uzatvorených zmlúv. Po uplynutí tejto doby údaje ďalej uchováme na základe nášho oprávneného záujmu s cieľom ochrany právnych nárokov a našej vnútornej evidencie a kontroly, a to počas trvania premlčacej lehoty (3 roky) a jeden rok po jej uplynutí s prihliadnutím na nároky uplatnené na konci premlčacej lehoty. V prípade začatia súdneho, správneho alebo iného konania spracovávame vaše osobné údaje v nutnom rozsahu po celý čas trvania takýchto konaní a zvyšnú časť premlčacej lehoty po jeho ukončení. Našimi oprávnenými záujmami sú tu ochrana právnych nárokov a kontrola riadneho poskytovania našich služieb. Ak ste zástupcom obchodníka, ktorý je právnickou osobou, spracovávame tie isté údaje s rovnakým cieľom na základe nášho oprávneného záujmu spočívajúceho v ochrane našich právnych nárokov a našej vnútornej evidencii a kontrole.

Pokiaľ ako obchodník využijete naše služby, môžeme vaše identifikačné údaje a kontaktné údaje používať ako našu referenciu a to na základe nášho oprávneného záujmu spočívajúceho v našej propagácii, a to v čase využívania našich služieb predĺženom o obdobie 4 rokov.

3. Kto vaše osobné údaje spracúva a komu ich poskytujeme? 

Vo väčšine prípadov spracovávame vaše údaje pre vlastné potreby ako ich prevádzkovateľ. V takom prípade vaše údaje poskytujeme len našim sprostredkovateľom a spoločnosti PayU. V rámci služieb Košík a Overené zákazníkmi takisto spracovávame vaše údaje pre naše partnerské internetové obchody ako ich sprostredkovateľ.

Všetky spomenuté osobné údaje spracovávame my ako prevádzkovateľ. To znamená, že my stanovujeme vyššie definované účely, na ktoré vaše osobné údaje zhromažďujeme, určujeme prostriedky spracovania a zodpovedáme za jeho riadnu realizáciu. V niektorých prípadoch vystupuje takisto v roli sprostredkovateľa pre iných prevádzkovateľov, ktorými sú naše partnerské internetové obchody, ako je popísané v častSpracovanie osobných údajov v rámci programu Overené zákazníkmi a tiež keď u nášho partnerského internetového obchodu nakúpite cez náš Košík, ako je popísané v časti Pokiaľ u nás nakúpite.

Vaše osobné údaje môžeme poskytovať aj ďalším subjektom, ktoré sa nachádzajú v roli prevádzkovateľa, a to:

  • v súvislosti s plnením zmluvy s vami našim partnerom, ktorí sa na tomto plnení podieľajú, ako je uvedené v časti Keď u nás nakúpite, konkrétne
    • partnerským internetovým obchodom, ktoré zaisťujú vybavenie vašej objednávky a doručenie tovaru (identifikáciu konkrétneho obchodu sa na našom webe dozviete vždy ešte pred odoslaním objednávky),
    • spoločnosti PayU S.A., so sídlom Grunwaldzka 182, 60-166 Poznaň, Poľsko, ktorý prevádzkuje platobné systémy pre potreby zaistenia platby, najmä v súvislosti s platbou kartou; pokiaľ si u nás uložíte číslo vašej platobnej karty, budeme s touto spoločnosťou v roli spoločných prevádzkovateľov;
  • na základe vášho súhlasu reklamným a sociálnym sieťam, ako je popísané v časti  Využívanie súborov cookies a ďalších technológií, poskytovanie údajov reklamným a sociálnym sieťam, a to konkrétne:
    • Google Ireland Limited (registračné číslo: 368047), so sídlom Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Írsko; podmienky ochrany súkromia tejto spoločnosti sú dostupné tu: https://policies.google.com/technologies/ads;
    • Facebook Ireland Limited, so sídlom 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, D02 X525, Írsko; podmienky ochrany súkromia tejto spoločnosti sú dostupné tu: https://cs-cz.facebook.com/about/privacy;
    • Microsoft Ireland Operations Limited, so sídlom One Microsoft Place South County Business Park Leopardstown Dublin 18, D18 P521; podmienky ochrany súkromia tejto spoločnosti sú dostupné tu: https://privacy.microsoft.com/cs-CZ/;
    • Criteo GmbH, so sídlom Gewürzmühlstraße 11, 80538 München, Nemecko; podmienky ochrany súkromia tejto spoločnosti sú dostupné tu: https://www.criteo.com/privacy/;
    • Seznam.cz, a.s., IČO 26168685;
    • ROI Hunter a.s., IČO: 03103048;
    • RTB House SA, 61/101 Złota Street, 00-819 Warsaw; podmienky ochrany súkromia tejto spoločnosti sú dostupné tu: https://www.rtbhouse.com/privacy/.

Na spracovanie osobných údajov tiež využívame služby ďalších sprostredkovateľov, ktorí osobné údaje spracovávajú výlučne podľa našich pokynov a na účely, ktoré sú popísané v časti Prečo osobné údaje spracovávame a čo nás k tomu oprávňuje? Takými sprostredkovateľmi sú:

  1. poskytovatelia cloudových služieb a ďalší dodávatelia technológií a podpory ako je Keboola s.r.o. IČO: 28502787, Omax Holding s. r. o., IČO: 28628187, BlueGhost.cz, s.r.o, IČO: 28901061 nebo Quanti s.r.o. IČO: 24749001;
  2. prevádzkovatelia marketingových nástrojov ako je Diffsolutions s.r.o, IČO: 24791288 (služba Yottly), SugarFactory s.r.o., IČO: 01953885, Tableau Software, Inc., 1621 N 34th St., Seattle, Washington 98103, Spojené štáty, Google Ireland Limited (registračné číslo: 368047), so sídlom Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Írsko (služba Google Analytics), Hotjar Limited so sídlom v Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta, Wingify Software Private Limited, 14th Floor, KLJ Tower North, Netaji Subhash Place, Pitam Pura, Delhi 110034, India, Lookback Group, Inc., 68 Willow Rd., Menlo Park, CA 94025, Spojené štáty, TYPEFORM S.L., Carrer Bac de Roda, 163, 08018 Barcelona, Španielsko nebo Cross Masters s.r.o., IČO: 28192648 (služba Roivenue), ktorí nám pomáhajú s optimalizáciou webu a personalizáciou obsahu a ponúk pre vás;
  3. externé call centrá a poskytovatelia nástrojov na správu a nahrávanie telefonických hovorov, najmä Daktela s.r.o., IČO: 27232263.

4. Z akých zdrojov osobné údaje získavame?

Osobné údaje väčšinou získavame priamo od vás prostredníctvom nášho webu alebo pri komunikácii s vami. Niektoré ďalšie údaje môžeme dostať aj od našich partnerov, napr. internetových obchodov alebo bánk.

Vo väčšine prípadov spracovávame osobné údaje, ktoré nám poskytnete vy sami v rámci objednávania tovaru alebo služieb, vytvárania a používania účtu, alebo pri komunikácii s nami napríklad s call centrom. Osobné údaje priamo od vás získavame tiež sledovaním vášho správania na našom webe a pri čítaní správ a nahrávaním hovorov v call centre.

Pokiaľ u nás vytvoríte objednávku, môžeme v súvislosti s plnením uzatvorenej zmluvy dostať dodatočné údaje o objednávkach od partnerských internetových obchodov, bánk či našich partnerov prevádzkujúcich platobné systémy, napríklad údaj o čísle vášho účtu, úspešnom uskutočnení platby alebo dokončení objednávky.

5. Poskytovanie údajov mimo EÚ

Vaše osobné údaje môžeme v niektorých prípadoch poskytovať tiež do krajín, ktoré nie sú súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru.

V rámci poskytovania údajov príjemcom, uvedeným v časti Kto vaše osobné údaje spracúva a komu ich poskytujeme? môžeme vaše údaje poskytnúť aj do tretích krajín mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, vrátane krajín, ktoré nezabezpečujú zodpovedajúcu úroveň ochrany osobných údajov. Všetky takéto poskytnutia budeme uskutočňovať len v prípade, že sa príslušný príjemca zaviaže dodržiavať niektoré zo štandardných zmluvných doložiek vydaných Európskou komisiou a dostupných na adresách http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A32010D0087, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32001D0497 a http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004D0915.

6. Aké máte práva pri spracovaní osobných údajov?

Vo vzťahu k svojím osobným údajom máte celý rad práv. Je to právo na prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania, prenosnosť, namietať a podať sťažnosť.

Takisto ako my máme svoje práva a povinnosti pri spracovaní vašich osobných údajov, máte aj vy pri spracovaní vašich osobných údajov určité práva. Medzi tieto práva patria:

Právo na prístup
Zjednodušene povedané máte právo vedieť, aké údaje o vás spracovávame, s akým cieľom, po aký čas, kde vaše osobné údaje získavame, komu ich poskytujeme, kto ich mimo nás spracováva a aké máte ďalšie práva súvisiace so spracovaním vašich osobných údajov. To všetko sa môžete dozvedieť v tomto dokumente. Pokiaľ si však nie ste istí, ktoré osobné údaje o vás spracovávame, môžete nás požiadať o potvrdenie, či osobné údaje, ktoré sa vás týkajú, sú či nie sú z našej strany spracovávané, a pokiaľ tomu tak je, máte právo získať prístup k týmto osobným údajom. V rámci práva na prístup nás môžete požiadať o kópiu spracúvaných osobných údajov, pričom prvú kópiu Vám poskytneme bezplatne a ďalšie kópie za poplatok.

Právo na opravu
Chybovať je ľudské. Ak zistíte, že osobné údaje, ktoré o vás spracovávame, sú nepresné alebo neúplné, máte právo na to, aby sme ich bez zbytočného odkladu opravili, poprípade doplnili. 

Právo na vymazanie
V niektorých prípadoch máte právo, aby sme vaše osobné údaje vymazali. Vaše osobné údaje bez zbytočného odkladu vymažeme, pokiaľ je splnený niektorý z nasledujúcich dôvodov: 

  • vaše osobné údaje už nepotrebujeme na účely, na ktoré sme ich spracovávali, 
  • odvoláte súhlas so spracovaním osobných údajov, pričom sú to údaje, na spracovanie ktorých je váš súhlas nutný a súčasne nemáme iný právny základ, prečo tieto údaje potrebujeme naďalej spracovávať,
  • využijete svoje právo namietať voči spracúvaniu (viď nižšie časť Právo namietať voči spracúvaniu) u osobných údajov, ktoré spracovávame na základe našich oprávnených záujmov a my zistíme, že už žiadne takéto oprávnené záujmy, ktoré by toto spracovanie oprávňovali, nemáme alebo
  • domnievate sa, že nami uskutočnené spracovanie osobných údajov prestalo byť v súlade so všeobecne záväznými predpismi.

Majte prosím na pamäti, že hoci pôjde o jeden z týchto dôvodov, neznamená to, že okamžite vymažeme všetky vaše osobné údaje. Toto právo sa totiž neuplatní v prípade, že spracovanie vašich osobných údajov je aj naďalej potrebné na splnenie našej legislatívnej povinnosti alebo preukazovanie, uplatňovanie alebo obhajovanie našich právnych nárokov (viď časť Prečo osobné údaje spracovávame a čo nás k tomu oprávňuje?).

Právo na obmedzenie spracúvania
V niektorých prípadoch môžete popri práve na výmaz využiť právo na obmedzenie spracúvania osobných údajov. Toto právo Vám umožňuje v určitých prípadoch požadovať, aby došlo k označeniu vašich osobných údajov a tieto údaje neboli predmetom žiadnych ďalších operácií spracovania – v tomto prípade však nie navždy (ako v prípade práva na výmaz), ale po obmedzený čas. Spracovanie osobných údajov musíme obmedziť v prípade, že:

  • napadnete správnosť osobných údajov, než sa dohodneme, aké údaje sú správne;
  • vaše osobné údaje spracovávame bez dostatočného právneho základu (napr. nad rámec toho, čo spracovávať musíme), ale vy budete pred výmazom takýchto údajov uprednostňovať len ich obmedzenie (napr. pokiaľ očakávate, že by ste nám v budúcnosti takéto údaje aj tak poskytli);
  • vaše osobné údaje už nepotrebujeme na vyššie uvedené účely spracovania, ale vy ich požadujete na preukázanie, uplatňovanie alebo obhajovanie svojich právnych nárokov, alebo 
  • namietate voči spracúvaniu. Právo namietať je podrobnejšie popísané nižšie v kapitole Právo namietať voči spracúvaniu). V období, kedy prešetrujeme, či je vaša námietka oprávnená, sme povinní spracovanie vašich osobných údajov obmedziť.

Právo na prenosnosť
Máte právo získať od nás všetky vaše osobné údaje, ktoré ste nám vy sami poskytli a ktoré spracovávame na základe vášho súhlasu (viď časť Pokiaľ nám udelíte svoj súhlas) a na základe plnenia zmluvy (viď časť Prečo osobné údaje spracovávame a čo nás k tomu oprávňuje?). Vaše osobné údaje vám poskytneme v štruktúrovanom, bežne používanom a strojovo čitateľnom formáte. Aby sme mohli na vašu žiadosť údaje ľahko previesť, môžu to byť len údaje, ktoré spracovávame automatizovane v našich elektronických databázach.

Právo namietať voči spracúvaniu
Máte právo namietať voči spracúvaniu osobných údajov, ku ktorému dochádza na základe nášho oprávneného záujmu (viď časť Prečo osobné údaje spracovávame a čo nás k tomu oprávňuje?). V prípade marketingových aktivít prestaneme vaše osobné údaje spracovávať bez ďalšieho; v ostatných prípadoch tak urobíme, pokiaľ nebudeme mať nevyhnutné oprávnené dôvody na to, aby sme v takomto spracovaní pokračovali. 

Právo podať sťažnosť
Uplatnením práv vyššie uvedeným spôsobom nie je nijako dotknuté vaše právo podať sťažnosť na príslušnom dozornom orgáne. Toto právo môžete uplatniť najmä v prípade, že sa domnievate, že vaše osobné údaje spracovávame neoprávnene alebo v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Sťažnosť proti nami uskutočňovanému spracovaniu osobných údajov môžete podať na Úrade na ochranu osobných údajov, ktorý sídli na adrese Hraničná 12, 820 07 Bratislava 27.

7. Ako možno uplatniť jednotlivé práva?

Pre prípadne otázky, sťažnosti alebo žiadosti súvisiace so spracovaním vašich osobných údajov sme vám k dispozícii na adrese gdpr@heureka.cz.

Vo všetkých záležitostiach súvisiacich so spracovaním vašich osobných údajov, nech už je to otázka, uplatnenie práva, podanie sťažnosti či hocičo iné, sa na nás môžete obracať na adrese gdpr@heureka.cz.

Ak sa vaša požiadavka týka údajov o vašej platobnej karte, ktoré spravujeme spoločne so spoločnosťou PayU S.A., odovzdáme vašu požiadavku tejto spoločnosti, ktorá sa postará o jej vybavenie.

Vašu žiadosť vybavíme bez zbytočného odkladu, maximálne však do jedného mesiaca. Vo výnimočných prípadoch, najmä z dôvodu zložitosti vašej požiadavky, sme oprávnení túto lehotu predĺžiť o ďalšie dva mesiace. O takomto prípadnom predĺžení a jeho zdôvodnení vás samozrejme budeme informovať.

8. Zodpovedná osoba

K dispozícii je vám aj naša zodpovedná osoba.

Okrem zákazníckeho centra je vám vo všetkých záležitostiach súvisiacich so spracovaním vašich osobných údajov k dispozícii naša zodpovedná osoba. Našu zodpovednú osobu môžete kontaktovať na adrese dpo@heureka.cz.